26 Mart 2012 Pazartesi

Sokak Sanatı ve Ustalar

Sokak sanatı denildiğinde akla ilk gelen ve binlerce hayranları olan yerli ve yabancı sanatçıların isimlerini ilk yazımızda sıralamıştık ama bunların yanında yurt dışından Banksy ile ülkemizde grafitinin temelini atan Turbo'ya ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

Bansky: Wall and Piece

Öncelikle sokak sanatı denildiğinde ilk akla gelen ve kimilerince sokak sanatının ilahı sayılan Banksy'e değinelim ve çalışmalarına bir göz atalım. Gerilla artist olarak anılan ve Bansky takma ismini kullanan sanatçı başta İngiltere olmak üzere aralarında Filistin'inde olduğu pek çok ülkede çeşitli ve çarpıcı sokak çalışmalarına imza atmıştır. Ayrıca hakkında onlarca makale yazılmış, belgesel çekilmiş ve eserleri dünyanın dört bir tarafında uygulanmıştır.

Banksy'nin çalışmaları çok popüler olup bu çalışmalar karşınıza bir kahve kupasının üzerinde yada t-shirt baskısı, çerçevede resim, vücutta dövme vb. olarak çıkabilir. Pek çok genç sanatçıda Banksy'nin çalışmalarını bulundukları yerlerde duvarlara çiziyorlar ve Banksy çalışmalarının izin alınmadan herkes tarafından kullanıma açık olduğunu belirtiyor..

Çalışmaları Londra'nın şehir kültürü listesine girmiş sayılan sanatçı hiç beklenmedik sokak kenarlarına, köşelerine, köprü altlarına çizdiği eserleriyle milyonlarca hayranına ilham kaynağı olmayı hak ediyor. Banksy eserleri kadar yaptığı sansasyonel işlerle de adından her zaman bahsettiriyor ve gazetecilerin köşe bucak aradığı, izini sürdüğü bir isim haline geliyor. 

Dünyanın en değerli müze ve galerine giren ve buralarda dünyanın en iyi sanatçılarının, eski ustaların eserlerinin yanına kendi çalışmalarını gizlice asan, imzasını bırakan sanatçıdır. Hatta New York'un en bilinen müze ve galerinde gizlice astığı bu çalışmalar günler sonra kendisi bir web sayfasında fotoğrafları yayınlayınca fark edilip kaldırılmıştır.

Bansky'nin bir röportajında kimliğini açıklamaması ile ilgili soruya verdiği cevap,
"Popüler olmak veya ortaya çıkmakla hiç ilgilenmedim. Sanırım, önünüzde çirkin suratlarını göstermek için can atan yeterince kendini beğenmiş salak var, ben sadece iyi görünen resimler yapmaya çalışıyorum, kendim iyi görünmeye çalışmıyorum... benim gerçekliğim 15 yaşındaki bir grup çocuk için büyük bir hayal kırıklığı yaratabilir."

Londra'da bir yol kenarında duvara çizdiği resim daha sonra kesilerek alınmış ve yaklaşık 280 bin sterline satılmıştır. 

Banksy'nin bu çalışmaları kapitalizmi eleştiren, savaş karşıtı, çevreci... mesajlar veren eserlerden oluşmaktadır ve "wall and piece" adlı bir kitabı da bulunmaktadır. Banksy'nin çalışmalarını kendi internet sayfası olan http://www.banksy.co.uk adresinden de takip edebilirsiniz.



Turbo: Graffiticilerin abisi

1971 İstanbul doğumlu ve asıl adı Tunç Dindaş olan sanatçı Türkiye'nin ilk ve en tanınan graffiticilerindendir. Break dance hayranı olan ve 1982-83'lü yıllarda aldığı albümlerin kapak fotoğraflarından etkilenen, "Beat Street" filmi ile graffitiyi keşfeden sanatçı bu yıllarda sokaklarda çizmeye başlamıştır. Graffitiye ilk hobi olarak başladığını ama daha sonra kendisi için bir tutkuya dönüştüğünü belirtiyor. 

Türkiye'nin ilk graffiticisi olarak pek çok gence ilham kaynağı olmuş ve çalışmalarıyla ülkemizde sokak sanatı kültürünün tanınmasını sağlamıştır. Bugün sokak sanatı ile ilgilenen pek çok gence ön ayak olmaya ve birebir yardım etmeye devam ediyor.


Uzun bir süre Blue Jean dergisinde hip hop ve graffiti sayfası hazırlamış, sıkı bir rap müzik dinleyicisi ve Türkiye'nin en iyi rap müzik arşivine sahiptir. Sanatçının aynı zamanda "Turkish Graffiti" ve "Street Soul: Graffiti from Turkey" isimli Türkiye'deki .çeşitli graffiti çalışmalardan oluşan derleme kitapları bulunuyor. Graffiti çalışmalarına halen "s2k" adlı grubuyla devam ediyor.




Not: Fotoğraflar sanatçıların kendi sayfaları olan http://www.banksy.co.uk/  ve http://tuncdindas.tumblr.com/archive adreslerinden alınmıştır.


Kaynaklar:
1- Banksy http://www.banksy.co.uk/
2- Banksy http://www.acikradyo.com/default.aspx?_mv=a&aid=10193&cat=9
3- Banksy http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=banksy
4- Banksy http://www.itusozluk.com/goster.php/@1065253
5- Turbo http://tuncdindas.tumblr.com/archive
6- Turbo http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=banksy

0 yorum:

Yorum Gönder