-Şarap, Zeus tarafından “tanrılara
hayat veren içecek” olarak niteleniyor-
Şarap, mitolojiye, destanlara, dine,
edebiyata giren, tarihsel yapılarda önemli ve kültürel açıdan birçok nokta
barındıran çok eski bir içkidir. Yunan mitolojisinde Tanrısal kavramlarla da
eşleştirilen şarap, masalarımıza geliş süreciyle kendi hikayesini kendi
yaratmaktadır. Bağlardan
gelerek işlemlere uğrayan üzümün
şaraba dönüşmesi, şişelendirilmesi ve adlandırılması,
masamıza gelirken hangi bardağa
konulduğu ve hangi mezelerin yanında içilmesi gerektiği hem kültürel açıdan
farklılık taşımaktadır hem de şarabın keyif içeceği ve yaşam tarzı olduğunun
bir kanıtıdır çünkü şarap ile beraber, bir resim tamamlanır.
Şarap keyif içeceğidir ve her duyumuzla içeriz şarabı; hissederek, bakarak, tadarak... Örneğin; şarap bardağının, düz ve renksiz olması şarabın rengini görmemiz açısından önemlidir. Bardağın ağzının kalınlığı, şarabın dilimize temas noktasını değiştirir. Şarabın damak üzerinde bıraktığı etkinin zarifliği, şarabın derinliğini ve yapısını oluşturur.
Dünyada ve Türkiye’de modern içki
olarak adlandırılan ve tarihi eskilere kadar dayanan
şarap, üzüm suyunun mayalanması ile
elde edilir. Üzümün türü, yetiştirildiği bölge, bölgenin toprak yapısı, iklim
ve hava şartları kaliteli şarap yapımının ön koşullarını oluşturur. Şarap
çeşitleri; kırmızı,beyaz, roze, köpüklü ve tatlı olarak ayrılır. Her birinin
fermantasyonu ayrıdır. Üzüm çeşidine göre ayrılan şaraplar, yapılışında ki
yöntemlerle de şarabın rengini ve tadını değiştirir. Örneğin; şampanya köpüklü
şaraplardan biridir.
Kırmızı
şaraplar, kırmızı üzüm şırasının fermentasyonu ile elde edilen şaraptır. Beyaz
şarap, beyaz üzümlerden ya da siyah üzümlerin sadece şırasının fermentasyonu
ile elde edilen şaraptır. Roze şaraplar ise, ıslatma süresinin kısa
tutulmasıyla, kullanılan kırmızı üzüm renginin şaraba daha az geçtiği türüdür. İçinde
az basınçta karbondioksit bulunan şaraplar ise köpüklü şaraptır. Beyaz tatlı
şarapların içinde ise mayalanmış şekerler bulunuyor.
Kaynak
1- < http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Earap> Mart 7, 2012
2- < http://www.sarapgunlugu.com/CatMain.aspx?CATID=24 > Mart 7, 2012
0 yorum:
Yorum Gönder