27 Mart 2012 Salı

ATATÜRK ARBEROTUMU VE MİHRABAT KORUSU

Mart ayını arkamızda bırakırken, sıcaklığın da artmasıyla İstanbul'daki piknik alanları kalabalık günlerine dönmeye başladı. Biz de mesire alanlarındaki bu havayı solumak için Atatürk Arbetrorumu'na ve Mihrabat Korusu'na küçük geziler yaptık. Amacımız, yeni mesire alanları keşfetmekti elbette, fakat hem araştırma yapabileceğimiz hem de eglenebilecegimiz çok güzel bir konumuz vardı. Biz de bundan yararlandık ve oradaki insanları , kültürü ve mekanı gözlemlerken manzaranın rahatlatıcı havasından yararlanarak oldukça keyifli dakikalar geçirdik.



İlk olarak Mihrabat Korusu'yla başlayalım. Koru sadece piknik alanından oluşmuyor, Kanlıca'da ikinci köprünün dibindeki mekanda restaurant, Cafe, çocuk oyun alanları, paintball gibi farklı alanlar mevcut. Mihrabat Korusu'na, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak III. Ahmet'e armağan edilen Mihrabat Kasrı'nın adını verdiği söyleniyor. Yahya Kemal'in gözlerden uzak saatler geçirmek için tercih ettiği koru çeşitli yazar ve şairlere ilham kaynağı olmuş. Manzaraya bir kez baktığınızda, etkilenmemenin imkansız olduğunu rahatlıklab görebiliyorsunuz.
Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü'nün bir arada görüldüğü eşsiz bir panoromik manzaraya hakim olan koru yeşillikler içindeki cafe ve restoranlarıyla ziyaretçilerinin temiz hava özlemini gideriyor. Cafe, nargile evi, restoran, yürüyüş yolları, özel davet alanları, amfi tiyatro ve sosyal faaliyet alanlarıyla hizmet veren koruda hafta sonu zengin açık büfeli brunch keyfi yapılabiliyor. Açık büfe harika, mekanın büyük olmasının verdigi avantajla kalabalık olsa bile keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Belgrad ormanları İstanbul'daki herkes tarafından bilinen bir mesire yeri. Fakat hemen yanındaki "Atatürk Arboretumu" neredeyse hiç bilinmiyor. Nedeni ise çok basit. İstanbul'un en korunmuş alanı olan bu doğal parkta piknik yapmak yasak ve haftasonu üyeler hariç (onlara da ücretli) giriş yok.Burası içeri girdiğinizde İstanbul'u kesinlikle unutacağınız bir botanik bahçesi. Arboretum, yerli ve yabanci bitki türlerinin bir araya getirildiği ve üzerinde bilimsel çalışmaların yapıldığı canlı bir ağaç müzesi. Buna paralel olarak piknik yakmak, ateş yakmak hatta yemek getirmek bile yasak. Daha çok bitkileri incelemek ve sahip olduğu 3 göleti gezmek amacıyla açılan arbetrorum, bu amaca hizmet etmek için piknik gibi aktiviteleri yasaklamış. Gölette kayıkla dolaşmak ve yılın her mevsiminde bitkileri görmek isterseniz, bu dinlendirici, aynı zamanda eğitici mekanı tercih edebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder