26 Mart 2012 Pazartesi

İstanbul’la Özleşen Hayvanlar

          İstanbul tarihi  binlerce  yıl  önceye  dayanan  tarihi  bir  şehirdir, bu  yüzden turizmin de kalbinin  attığı  önemli  bir  şehirdir. İstanbul'u  turizm  amaçlı  ziyaret  eden  pek  çok  insan  İstanbul'un   daha pek  çok  yönlerini  de  görmektedirler. Şüphesiz  bu  güzel  yönlerinin  içerisinde  en  güzeli  ise  İstanbul  sokaklarını  renklendiren  sokak  hayvanlarıdır.Bu  hayvanları  kimi  zaman  bir  kilisenin  bahçesinde , kimi  zaman  bir  şadırvanın  başında,  bazen  de  bir  caminin  avlusunda  görmek  mümkün. Bütün   bu  bahsettiklerimize  örnek  olarak  yandaki  resim de  Yavuz  Selim  camiisinde  çekilmiştir.




     Bu  hayvanlar  bulundukları  şehirleri  adeta  simgelemektedirler.  Müzelerde,  camiilerde ve  İstanbul'un  önemli  birçok  mekanında  bulunan  bu  hayvanlar  pek  çok  turistin de  fotoğraf  karelerini   süslemektedirler.  Bazı  sokak  hayvanları  hafızalara  o kadar  kazınmıştır  ki  bulundukları  mekanları simgelerler. Mesela  ABD  başkanı  Barrack  Obama'nın Ayasofya' yı  ziyareti  sırasında  başını  okşadığı  ''Şaşı Justinyen''  isimli  Ayasofya'nın  simgesi  olan  kedi  ya  da  başka  bir  örnek  vermek  gerekirse  Sultanahmet  Camii'nin  avlusunda  yaşayan  ve  bu  camiinin  simgesi  haline  gelen  ''Mümin''  isimli  kedi  bizim  için  iyi  birer  örnek  olabilir. Bu  ve  bunun  gibi  pek çok  hayvan  bulundukları  mekana  ve  tarihe  başka bir  boyut  katmaktadırlar. Toplumun  bu  kültürü  barındırması,  İstanbul' un  hayvanlar  konusunda  ne  denli  sıcak  bir  şehir  olduğunu  göstermektedir.


     Bir  hayvan  aktivisti olan  Ferhan  Arpacık'ta  bir  söyleşisinde  dünyanın  en  güzel  ifadeli  kedilerinin  İstanbul'da  olduğunu  da  yine  turistler  sayesinde  farkettiğini  belirtiyor.


Kaynakça:  Ilgaz I. caddenin  patisi.bebekvecocuk.milliyet.com.tr 6 Şubat 2012.
                erişim  tarihi :25/03/2012


Fotoğraf :  Vasfiye  Karaoğlu/ 2010 







0 yorum:

Yorum Gönder