11 Mart 2012 Pazar

İstanbul’un Görünmez Çalışanları Kağıt Toplayıcılar

Sizler yorucu bir günün sonuna gelip, başınızı yastığınıza koyduğunuzda kağıt toplayıcıları için yeni bir mesai başlangıcı. Şöyle bir sağınıza, solunuza, bir çöp konteynırının yanına, bir marketin çıkış kapısına bakıp fark edeceksiniz bu görünmez çalışanları.
  
Toplumda kağıt toplayıcılarıyla ilgili biraz araştırma yaptıktan, çıkan haberlere baktıktan sonra kağıt toplayıcılarının toplumda “ötekileştirildiklerini” anlamak hiç de zor gelmiyor. Onlardan “çalışan” olarak bile bahsedilmiyor. Üzerlerinde etiket gibi yapışan “hırsız, tinerci, evsiz, pis” gibi olumsuz algıların ağırlığı altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Kağıt toplayıcılar, kendilerinin de bir hayatlarının, çocuklarının, sevgililerinin olduğunu her şeyden önce insan oldukları gerçeğinin altını çizilmesini istiyorlar. Gündem gazetesinde yer verildiği gibi kağıt toplayıcılarının sorunlarına dikkat çekmek için oluşturulan “Gölge-Görünmeyen Emek ve Arayışlar” isimli panele konuşmacı olarak katılan kağıt toplayıcısı Can Baba’ya göre,  kağıt toplayıcılarının istedikleri tek şey, toplumda işlerini yapan çalışan bir birey olarak görülmek ve toplum tarafından dışlanmamaktır. Ayrıca devletten istedikleri ise, topladıklarını hemen ayrıştırabilecekleri temiz bir depoya sahip olmak ve sigortalı bir çalışan olmaktır.

Toplumun bir çoğu tarafından fark edilmiyor olsa bile kağıt toplayıcıları, bizim için çok önemli olan geri dönüşümcülüğün ilk basamaklarını sağlayanlar. Onlar sayesinde nitelikli katı atıklardan verimli kaynaklar elde edilebiliyor ve toplanan kağıtlar tekrar tekrar kullanılabiliyor. Tüm canlılar için büyük önem taşıyan bir görevi herkes için yerine getiriyorlar. Onlara yalnızca kağıt toplayıcıları demek de doğru değil çünkü Katı Atık Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, Birgün gazetesine verdiği röportajında, 8 yıllık kağıt toplayıcısı olarak, kağıt toplayıcılarının yalnızca kağıtları değil geri dönüşümle kazanılabilmesi mümkün olan her şeyi toplamaya çalıştıklarını belirtmiştir. Her ne kadar bu işi para kazanmak için yapıyor olsalar bile kağıt toplayıcılar kağıt dışında plastik, metal, cam, krom, çinko, alüminyum, hurda gibi her türlü maddeyi toplayıp, geri dönüştürülmesine yardım etmektedirler.
  
Kağıt toplayıcılarının yaşamlarına bakıldığında anlaşılıyor ki onlarda sosyal toplumun birer parçası çünkü onların da birlikleri “geri dönüşümcüler birliği” ve dernekleri var. Hatta bir araya gelip kendi çabalarıyla oluşturdukları “katık” isimli bir dergileri bile var. “Kapitalizmi tarihin çöplüğüne atmayın, beş para etmiyor!” sloganıyla 8. sayıya ulaşan “Katık “dergisi onlar için çok önemli çünkü onlar bu dergiyi kendilerini en güzel ifade edebildikleri nokta olarak görüyorlar. İçinde kağıt toplayıcılarının yaşamlarına dair kesitler barındıran bu dergide, kendi kalemlerinden dökülen tüm gerçek hikayeleri bulmanız mümkün.

Not:  Bu fotoğraf 02/03/2012 tarihinde saat 03:00’da Kurtuluş Semtinde Ezgi Aksu tarafından çekilmiştir.

Kaynaklar

-Admin. Geri Dönüşümün Görünmeyen Yüzü. ( 14 Ekim 2008 )  5 Mart 2012.
-Mercan, Meltem.  Onlar Kağıt İşçileri… Onlar Yaşamak İçin Çöple Boğuşuyorlar. ( 5 Ocak 2010) 3Mart 2012
-Özgür Gündem. Kağıt Toplayıcıları Toplum Dışına İtildi. ( 26 Eylül 2011) 3 Mart 2012

0 yorum:

Yorum Gönder