18 Mart 2012 Pazar

Arzuhalciler


Arzuhalci, ücret karşılığında mektup, dilekçe vs. yazan kişiye diyoruz.Bilmeyen yoktur sanırım.Arzuhal Türkçe bir tabir değil görüldüğü üzere Arapça kökenli bir isim ve arzuhal dilekçe demekmiş.Araştırıken bizde yeni şeyler öğreniyoruz :)
Osmanlı döneminde Arzuhalcilik bir teşkilata bağlı olarak resmi müsaade ile yapılırmış.Eskiden sokaklarda çokça görürdük ama artık yok denecek kadar az. Bizim gördüğümüz kadarıyla Adliyenin hemen yan tarafında yan yana oturan ve hiç boş kalmayan 4-5 arzuhalci var ama o kadar. Yazımızında başında bahsettiğim gibi Osmanlı döneminde, devlete yapılacak başvurulara aracılık etmekle görevli kişilere ‘arzuhalci’ denilirdi. 1762’de padişah fermanı ile başlayan arzuhalcilik, 1865’te çıkarılan bir başka yasa ile sona erdirildi. Ama arzuhalcilik mesleği zor da olsa bugüne kadar varlığını sürdürdü. Yasalara rağmen devam eden arzuhalcilik mesleği bugünlerde teknolojiye yenik düşüyor. Arzuhalcilik mesleği Türkiye'nin bir çok ilinde az sayıda da olsa devam etmektedir.
Arzuhalcilik mesleği ile ilgili yurt dışı kaynaklarını araştırdık fakat tam olarak arzuhal mesleğine rastlamadık.. Kaybolan mesleklerin korkulu rüyası teknolojinin gelişmesi olduğu olduğu gibi arzuhalciliğin azalmasının hatta kaybolur düzeye gelmesinin sebebide teknoloji diyebiliriz...Br kaç gün sonra Arzuhalcilerin fotoğraflarını ve daha fazlasını sizlerle paylaşacağız. Takipte kalın...


Kaynaklar

http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/389315.asp
http://tr.wikipedia.org/wiki/Arzuhalci

0 yorum:

Yorum Gönder