11 Mart 2012 Pazar

SEMT PAZARLARI

Semt pazarları geçmişten günümüze kadar uzanan bir alışveriş kültürünü yansıtmaktadır.
İstanbul’un hemen her semtinde, kurulduğu semtin ya da kurulduğu günün adıyla anılan semt
pazarları mevcuttur. Örneğin; Kadıköy /Salı Pazarı, Bostancı / Çarşamba Pazarı, Erenköy / Perşembe Pazarı, Suadiye / Perşembe Pazarı, Üsküdar / Cuma Pazarı, Fatih/ Çarşamba Pazarı. Genelde üstü açık olan bu pazarlarda çok sayıda tezgah yan yana kurularak; gıdadan tekstile, ev eşyasından canlı hayvana kadar bütün ihtiyaçları karşılayabilecek ürünler müşteriye sunulmaktadır. Bu geniş alışveriş kültürünü bir iletişimci gözüyle ele alarak İstanbul içerisindeki semt pazarlarını gözlemleyip, yapacağımız röportajlarla, çekeceğimiz video ve fotoğraflarla destekleyerek yansıtacağız.
Semt pazarlarının hitap ettiği kitleye baktığımızda geniş bir müşteri yelpazesi göze
çarpmaktadır. Bu bağlamda her kesime, her yaşa, kadın veya erkek ayırmaksızın bir alışveriş tutkusu haline gelmiş bir alışkanlıktan söz edilebilir. Her bütçeye hitap edebilen semt pazarlarının günümüzde hala var olabilmesi,büyük alışveriş merkezlerine
rağmen popüleritesini kaybetmemiş olması İstanbul’u İstanbul yapan öğelerden bir tanesidir de
diyebiliriz. Halkla iç içe olmak, pazarlardaki sıcak atmosferi solumak, dilediğince alışveriş
yapmak isteyen insanlar bundan büyük bir keyif almaktadır.
Semt pazarları İstanbul halkı tarafından yıllardır süregelen bir gelenek haline gelmiştir. Ürün çeşitliliği, fiyat çeşitliliği alıcıyı cezbeden faktörler arasındadır. Gıda olsun, tekstil olsun, ev eşyası olsun her bütçeye hitap edebilen çeşitlilik bunların arasındadır.
Kaynakça:
1) http://www.istanbulpazarcilarodasi.com/index.html
2) http://www.klickistanbul.com/klickmaster/0A.php?MENU_ID=478&PID=479

0 yorum:

Yorum Gönder