15 Mart 2012 Perşembe

''Kaybolan Meslekler''

Kaybolan meslekler denince akla belki birçoğumuzun hiç duymadığı,belki duyduğumuzda bizlere eskiyi hatırlatıp tebessüm ettiren uğraşlar gelir.
Kimimiz bu mesleklerin birçoğunu televizyonda belgesellerden izledik,kimimizin hiç haberi olmadı,kimimiz de adını duyduğumuzda hemen araştırmaya koyulduk.

İşte kaybolmuş ve unutulmaya yüz tutmuş bu mesleklerden bazı örnekler:

SAKALAR (Günümüz sucularının yaya hali):



Eski İstanbul evlerinde su ihtiyacı çeşitli şekillerde karşılanırdı.En basit çözüm tabii ki her evin yakınındaki çeşmelerdi. Fakat onlarda çok kalabalık olurdu. Böylece saka loncası, evlere para karşılığında su taşıyan kişileri bir araya getirdi. Bu 19. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Saka, her gün bıraktığı kırba sayısı kadar evin kapısının kenarına tebeşirle işaret koyardı.
Ay sonunda da paralarını toplardı. Fakat hemen hemen her ay müşteriyle saka arasında para toplama zamanı gelince kavga çıkardı. Bazı kesimlerse sakalardan şikayetçiydi çünkü sakalar bazı çeşmeleri kendi mülkleriymiş gibi kullanır buradan su aldıktan sonra çeşmenin suyunu da kesip giderlerdi.

TANZİFATÇILAR(Zamanın çöpçüleri):



Pirleri Verrad Berberi olan tanzifatçılar, 17. yüzyılda 500 nefer kadardı.Üzerilerinde kırmızı ve siyah meşin kaftanlar vardı. Başlarında teke ve hamid külahları, omuzlarında uzun sırıklar üzerinde çapa demir, arkalarında müdevver ağaç tenekeler, ellerinde kazmalar, süpürge, kürek, omuzlarında zembil, harar ve har ü haşak sepetleri bulunur, ta ki kasıklarına kadar battal siyah çizmeler giyerlerdi.


MAHYACILAR (Sadece Ramazan ve Bayramlarda çalışırlardı):



Kurulmadan önce kareli bir kağıt üzerine kalıbı hazırlanıp kandillerin yeri belirlenirdi.Ramazan ve bayram gecelerinde çift minareli camilerde iki minare arasında gerili iplere kandiller asarak yazı yazma ya da şekil yapma geleneği, İslam dünyasında sadece Türklere özel olup özellikle İstanbul'da gelişmiş bir sanattı.

Biyokimyager,biyofizikçi, satış yöneticisi, salgın hastalıklar uzmanı, bilgisayar sistem analisti, yönetim analisti, finans yöneticisi, piyasa araştırma analisti,hisse satış temsilcisi, pilot, jeolog...
Günümüzde hepimiz bu mesleklere aşinayken ,bu meslekleri yapmayı amaç edinmişken ne oldu da eskiden popüler olan işleri yapmaz olduk?

Bu sorunun cevabı belki teknoloji,belki zaman, belki de para..
Ama sebep ne olursa olsun, hepimizin geçmişte yapılan bu işlere saygı duyup,onlardan öğreneceği çok şeyler var..

KAYNAKÇA:

http://www.renkliweb.com/kultursanat/eski-meslekler-nelerdir-gecmiste-kabul-goren-meslekler.html

http://pazarlamadostu.blogcu.com/arzuhalci-eski-meslekler/2679395

0 yorum:

Yorum Gönder