30 Mayıs 2012 Çarşamba

Tarihi Osmanlı Lokmacısı İle Röportaj


Tarihi Osmanlı Lokmacısı

Bu hafta sokak mutfağımızı tanımaya Eminönü’nde devam ettik. Kadıköy-Eminönü motorundan iner inmez etrafımızı saran balık kokusu ve bizi karşılayan balık-ekmek sandalları, turşucu ve Osmanlı lokmacıları sayesinde hem güzel bir ziyafet çekip hem de tarihi lokmalar hakkında bilgi aldık.    


Öncelikle lokma nasıl yapılır bize biraz bilgi verebilir misiniz?

Lokma bildiğiniz gibi sevilen bir Türk tatlısıdır. Arapçadan geliyor ismi. Şimdi biz bunun hamurunu önceden hazırlıyoruz. Un, yaş maya ve toz şeker kullanarak yumuşak, cıvık bir hamur yapıyoruz. Daha sonra da kızgın yağda kızartıyoruz. En son olarak da üstüne şerbetini döküyoruz. Başka yerlerde şerbetsiz de yapılıyor ama o bu lokma gibi olmuyor.

Neden tarihi Osmanlı lokmacısı? Osmanlı zamanında çok mu meşhurdu lokma?

Tabi tabi, saray lokması da denir buna saray tatlısıdır çünkü. Hükümdarlar savaştan dönünce, zafer kazanınca ya da sevinçli bir haber olduğunda lokma dökülürmüş o zamanlarda da. Şimdi biliyorsunuz dizi de var televizyonda orada da görüyoruz şehzadeler doğduğunda hep lokma döktürüyorlar. Zaten bizim geleneğimizde de kandillerde, ramazanda ve mevlitlerde de lokma dökülür. İzmir’de ballı lokma tatlısı olarak geçer adı birde Antalya’da şerbet yerine sıcakken üzerine pudra şekeri dökülüp yenileni var.

Kaç senedir yapıyorsunuz bu işi?

Ben daha önce büfede çalışıyordum Kadıköy’de, sonra bir fırsat çıktı bu işe başladım. Memnunum çok. Bir sürü turist geliyor tabi ilgi de çekiyor. Çok beğeniyorlar lokmamızın tadını, kültürümüzü de tanıtmış oluyoruz bu sayede.

Satışlarınız nasıl? Turistler dışında da ilgi görüyor musunuz?

Turistler çok ilgi gösteriyor. Ama bizim halkımızda ilgi gösteriyor. Çok pahalı da değil zaten lokmalarımız. Porsiyonu 2 lira. Hem doyurucu hem de lezzetli. O yüzden vapurdan inen ya da balık ekmekten sonra tatlı yemek isteyen herkes tercih ediyor. Günün her saati yoğun oluyor burası. En çok öğlen, akşamüstü satıyoruz lokmalarımızı. Kışın zor oluyor fakat bahar aylarında satışlarımız gayet iyi. Birde ramazan ayında çok ilgi görülüyor özellikle iftardan sonra insanlar lokma yiyor.





  

0 yorum:

Yorum Gönder