Bu hafta Sensus Şarap Butiği’nin konuğu olduk ve İstanbul’un
şarap kültürünü biraz daha analiz etmeye çalıştık. 400’den fazla yerli şarabın
bulunduğu Sensus’ta şarabınızı kendiniz
seçiyor, yanında yiyeceğiniz peynirlerinizi ise peynir bölümünden
alabiliyorsunuz. Sensus’un en önemli özelliği ise sadece Türk şarabı satması.
Bunun nedeni Sensus’ta şöyle açıklanıyor:
“Şarabın anavatanı Anadolu’dur ve kendi şarabımızın, kendi insanlarımız
tarafından bilinmesini istiyoruz. “
Sensus’ta röportajımızı ise
mekanın sorumlu kişisi Murat Çelebi ile gerçekleştirdik. Murat Bey, amaçlarının
Türkiye’deki tüm şarapları burada satmak olduğunu söylüyor bize ve ekliyor: “Bunu
bir şarap okulu gibi düşünün, buradaki şaraplar Türk şarabı ve buraya gelen
insanlara iyi şarap pahalı şarap demek değildir demek istiyoruz.”
Murat Bey geçmişten de bahsediyor
röportajımızda, Şarabın ilk çıktığı yerin Anadolu olduğunu kendisi de
cümlelerine ekliyor ve zamanında Türkiye’de şarabın bazı dönemler yasaklandığını
da dile getiriyor. Ancak yine Murat Bey’e göre şarap ilgi isteyen bir içkidir
ve uzun bir hikayesi vardır. Bir kadeh şarap güzel bir sohbetle tüketilmelidir
ve şarhoş olunacak bir içki değildir. İçimi rahat ve hafiftir, bu onu özel
kılmaktadır.
Murat Bey’e göre şarap hem saray
hem de sokak içkisidir. Bu onun birçok kültürü barındırdığını göstermektedir.
Her insanın farklı bir damak tadı ve tüketim alışkanlığı vardır. Sensus bunu insanlara yaşatabilecek
mekanlardan biridir. Buyrunuz röportajımız:
0 yorum:
Yorum Gönder