1 Mayıs 2012 Salı

İki Teker Üstünde İstanbul







İki tekerlekli olan bisiklet ve motosiklet günümüz kent yaşamında karşılaştığımız birçok soruna sahip oldukları niteliklerle bir nebze çözüm oluşturmaktadır. Bu bakımdan, medeniyet ve şehircilik gelişimi açısından değerlendirilir ve bu araçların kullanımının teşviki sosyal sorumluluğun bir gereğidir. Sağladıkları maddi faydalar yanında çevre ve ekoloji bilincinin gelişimi meselelerinde araç olarak  kullanılma  imkanı sağlamaktadırlar. İklim değişikliğinin acil gündemde olduğu bir durumda çözüm başlıklarından biridir. Gürültü ve hava kirliliği yaratmama açısından kullanımları sürdürülebilir kalkınma ve çevre temizliği perspektifleriyle örtüşmektedir. Ayrıca kullanımları dar ve orta gelirlerin ucuza ulaşım hakkını gerçekleştirebilmeleri açısından kamusal alanlar olan bir demokratikleşme ifadesi ve gereğidir.

İki tekerlekli bu ulaşım araçlarının maddi yaratıkları da kullanımlarının önemini arttırmaktır. Ulaşımda içinde tek kişinin gittiği arabalarla tek kişilik motosiklet ya da bisiklet arasında taşıma kapasitesi konusunda fark yoktur ve trafik yoğunluğuyla mücadele yol yapmaktan değil, araç yoğunluğunu azaltıp, birim yüzölçümünde taşıyan kişi sayısını arttırmaktan geçer. Bisiklet ve motorsiklet zaman tarifelerine ve trafiğe bağlı olmadan seyahat imkanı sağladığı için yakıtın yanı sıra kent yaşamının en önemli unsuru olan zamandan da tasarruf sağlamaktadır. Bu sebeplerle oluşan kayıplar düşünülürse, en düşük maliyeti ulaşım imkanı sağlamaktadırlar. Bütün bunların yanı sıra bisiklet ulaşımın dışında kamusal ortak alanlarda yapılabilecek bir spor, eğlence oyun aracıdır ve bu açıdan da İstanbul gibi sosyal spor alanları eksik bir şehirde kullanımlarına yönelik planlama gereksinimi vardır.

Bu sebeplerden dolayı biz, bisiklet ve motorsiklet kullanımının, özellikle İstanbul gibi güzel bir şehirde yaygınlaşmasını canı gönülden diliyor ve destekliyoruz. 

Mehmet Emir Çağan
Cenk Dedeoğlu


0 yorum:

Yorum Gönder