20 Mayıs 2012 Pazar

İSTANBUL ŞEHİR HATLARINDA KÜLTÜR VE SANAT


Boğaz vapurları İstanbullulara ulaşım yönünden kolaylık sağladığı gibi zaman zaman düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerle de yolcularına hizmet vermektedir. İstanbul Şehir hatları A.Ş. tarafından düzenlenmiş olan pek çok etkinlik vardır. Bunlardan bazıları; Mehtaplı Geceler, Şiir hatları demir alıyor, Vapurda deneysel sanatlar, Vapurda tansiyon ölçümü, Şehir hatları öğretmenler günü, Vapurda online kitap, Paralel etkinlik bianeli, Bin çocuk denizle buluşuyor, Vapurda çay - simit sohbetleri bu etkinliklerden bazılarıdır.

160 yıllık tarihi olan İstanbul boğaz vapurları hattının Şirket-i hayriye’den bu yana  gelenekselleşmiş olan ‘Mehtap Gezileri’ etkinliği kapsamında her yıl yaz aylarının başlarında, bir ay süren bu programda her Cumartesi akşamı düzenlenen gezilerde, canlı müzik performanslarının yanı sıra dileyenlere yemekli servisleri ile Boğaz’ın tadını akşam sefasıyla yaşamak isteyenlere farklı bir alternatif sunuluyor. Geçtiğimiz yıl yapılan etkinlikler kapsamında; İstanbulluların önceki yıllarda yoğun ilgi gösterdiği gezilerin gecen yılki ilk programında yolculara klasik müzik, Batı müziği ve Türk sanat müziği  gibi müziklerle derlenen bir program hazırlanmış akşam saat 21.00’de başlayan bu program gece saat 01.00’de Eminönü iskeleside sona ermiştir.
Şiir Hatları etkinliği kapsamında ise; her yıl düzenlenen  İstanbul şiir hatları festivalinin geçen yıl beşincisi düzenlenmiş. Vapurlarda düzenlenecek seferle şiir severler her yıl  ücretsiz olarak Boğaz’ın eşsiz güzelliğinde yerli ve yabancı şairlerin seslendireceği şiirlerle büyülü bir yolculuğa çıkmaktadır.
“Vapur’da  Sanat” etkinliği kapsamında ise geçtiğimiz yıl Avrupa Kültür Başkenti etkinleri kapsamında düzenlediği kültürel etkileşim programıyla seslerini duyuran Yaratıcı Fikirler Enstitüsü ve İstanbul Şehir Hatları  ortaklaşa düzenleyeceği bir etkinlikle “deneysel sanatı” vapura taşımıştır. “Sanata ve sanatsal etkinliklere erişimin kolaylaşması” temasının işlendiği proje ile Bahçeşehir Üniversitesi tiyatro kulübü öğrencileri tebdil-i kıyafet içinde Beşiktaş – Kadıköy hattı yolcularına daha önce çalışılmış bir koreografi sunmuşlar.





“Vapur’da  Tansiyon Ölçümü” etkinliğinde ise; Beşiktaş-Kadıköy hattını kullanan vapur yolcularına tansiyon ölçümü yapıldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan ölçümlere 150 vapur yolcusu katıldı. Yapılan ölçümler sonucunda yolcuların %10 da hipertansiyon ve kalp hastalıkları tesbit edilmiştir.



Ayrıca vapurlarda bazı belirli günlerinde önemi  üzerinde durulmaktadır. Bunlardan biriyse 24 kasım öğretmenler günüdür. . “Sen varsın hep Öğretmenim” kampanyası kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm ilköğretim ve liselerde görev yapan öğretmenler, dershane öğretmenleri, emekli öğretmenler ile üniversite Öğretim Üyeleri, 24 Kasım ‘dan, 11 Aralık tarihine kadar 18 gün boyunca Şehir Hatları vapurlarından ücretsiz faydalanmıştır.
Kaynakça
İstanbul Şehir Hatları Basın ve Halkla İlişkiler 

0 yorum:

Yorum Gönder