30 Mart 2012 Cuma

İstanbul' da çocukların oyun alanları


   Dünyanın yüzü olan bir çok milletten insana, tarihe ev sahipliği yapan İstanbul. Ve bu koca şehre kocaman gözleriyle bakan onu anlamaya çalışan İstanbul’ un büyüttüğü çocuklar. Bununla birlikte çocuklara bu şehir ne katıyor, onlardan neler götürüyor. Öncelikle İstanbul gibi bir şehirde yaşamanın milyonlarca avantajı var onlar adına. Örneğin; iyi okullarda okuyup daha donanımlı olabilirler, büyük bir metropol olduğundan çeşitli fuarlara etkinliklere katılma gibi imkanları daha fazladır. Fakat onların en büyük dezavantajı daha küçük kasaba veya illerde yaşayan yaşıtlarına nazaran en önemli gereksinimleri olan oyunlardan mahrum büyürler. Hala birkaç ilçede, sokak kavramı anlamını yitirmemiş olsa da çarpık kentleşme ve oluşan büyük karmaşadan dolayı çoğu çocuk için hayat ancak ve ancak evlerinin camlarından ibarettir.
     Oyun oynamak onların hem fiziksel, hem ruhsal sağlıkları açısından hayatidir, oyun oynayarak, hayallerini yaşatarak büyüyen çocuklar bunun tam aksine göre büyüyenlere nazaran hayata daha istikrarlı ve başarılı olma olasılığı oldukça yüksektir. Yaptığımız araştırmalarında ışığında çocuk parklarının oldukça az ve güvenliğinin çok yetersiz olduğunu görmekteyiz. Neredeyse bir mahalleye bir park bile düşmemekte, varsa da bile bu yerlerin bakımlarının düzenli yapılmadığı çoğu zaman evsiz insanlara ev bile olduğunu ve ailelerin bu konuda oldukça tedirgin olduklarını gördük. Pek çok çocuk bu nedenle en büyük ihtiyacından uzakta durmakta böylece evlerinde belki de sadece  internet ortamında oynadıkları oyunlarla hem yaşıtlarından uzakta hem de sosyal çevresi oldukça dar büyümekte.
    Sonuç olarak olarak gecesi gündüzüyle hızlı bir yaşam süren İstanbul halkının minik kahramanlarının, sokaklarda olmasa bile kendi oyun ve yaşam alanlarının olması adına bizler bir şeyler yapmalıyız onlar adına …

0 yorum:

Yorum Gönder