29 Mart 2012 Perşembe

Taraftarlık, Semt ve Beşiktaş

İstanbul’un sahilinde bulunan ilçelerinden biridir Beşiktaş. Birçok insanın işe, okula giderken özellikle deniz yolu ulaşımında aktarma yaptığı semttir Beşiktaş. Beşiktaş aslında semtte bulunan tarihi camisi ile veya yine semtte bulunan askeri deniz müzesi ile öne çıkmamıştır. Dolmabahçe’nin bu semtte bulunması da bu semti Beşiktaş Jimnastik Kulübünün isminin önüne geçirememiştir. Beşiktaş denilince birçok kişinin aklına Beşiktaş Jimnastik Kulübünün gelmesi bu olayın bir göstergesidir.

Günümüzde sayıları yok denecek kadar azalan semt takım taraftarlığının Türkiye’de ki son kalesi Beşiktaş’tır. Beşiktaş bir semt takımıdır. Taraftarı geçmişten günümüze Beşiktaş semtinde oturmasa bile Beşiktaş’ı kendi semti olarak görmüş, kendi semti olarak yaşamış ve yaşamaktadır. Birçok Beşiktaş taraftarının ‘’semte gidiyorum’’ deyimi Beşiktaş’a gidiyorum anlamına gelmektedir.

İnönü stadının (eski adı ile Şeref Bey) stadının bu semtte bulunması, Eski yıllarda futbolcula

rın antremanlarını yine bu semtte bulunan Beşiktaş Akatlar Spor tesislerinde yapması Beşiktaş’ı bir bütün olarak bir semt takımı yapmaktadır.

Beşiktaş taraftarının maç öncesinde semtte buluşup, balıkçılarda, barlarda, sokaklarda ve parklarda tezahüratta bulunması, maça giden birçok taraftarın semtte bulunması semt taraftarlığının en güzel örneğidir.

Taraftarların semte verdiği canlılık, semtin taraftarlara göre dizayn edilişi (kartal heykeli bulunması, taraftarların isteklerine göre mekanların, barların, restaurantların açılması) semt takım ve taraftarlığının en güzel örneğidir.

Yine bir maç öncesinde herkesin üstünde siyah-beyaz formalar ve atkılar, yine buluşulan ve gözde yer olan balıkçılarda maç öncesinde dostlarla 1-2 kadeh atıp, konuşmak, tezahüratlar da bulunmak ve maç saatini beklemek… Beşiktaş’ın sahasında oynadığı her maç öncesinde alışıla gelmiş görüntülerdendir.


Maç saatine yakın Beşiktaş-Kabataş arasında ki yolu trafiğe kapamak (semtin sahibi edası ile) yolda stada doğru yürümek, tezahüratlarda bulunmak ve stada girmek.





Sadece burada da bitmiyor Beşiktaş taraftarlarının işi maç esnasında çoşkulu bir şekilde takımlarına destek olmak, takımlarını sonuna kadar desteklemek ve Dünya’da sayılı taraftar grubu arasında ilk sırayı alması Beşiktaş taraftarlığının ayrı bir övünç noktasıdır. Ufak bir semt takımı olarak hayata gözlerini açan Beşiktaş’ın taraftarları, başarıları sayesinde önce ülke genelinde bir takım haline gelmesi ondan sonrasında ise Dünya’da ki yerini alması bir semt takımı ve taraftarlığı bütünleşmesi sonrasında oluşmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder