30 Nisan 2012 Pazartesi

KATIK'A KATIK OLMAK


Yaşamın her alanında karşılaşılan kağıt toplayıcıları, sosyal hayattan da geri kalmamak amacıyla örgütlü bir biçimde hareket etmektedir. Kağıt toplayıcıların, bir araya gelerek kurdukları Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nin ardından bir de dergi çıkardıkları bilinmektedir. “Katık” isimi verilen bu dergide siyasetten, spora kadar her türlü alanda yazılar bulmak mümkündür.  Tamamen kağıt toplayıcıların emeğiyle çıkarılan “Katık” hakkında, daha fazla bilgi edinebilmek için Dilan Hanım ile Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nde bir röportaj gerçekleştirdik.   Derginin hazırlanmasından ve çıkarılmasından sorumlu olan Dilan Hanım’a, dergiye dair sorulan tüm sorulara verdiği cevaplardan dolayı bir kez daha teşekkür ederiz.

Proje Grubu: Dergi çıkarma fikri nasıl ortaya çıktı?
Dilan Hanım:  İlk başta dergiyi çıkarmak için bir sürü nedenimizin olduğunu söylemeliyim. 2007 yılının son ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz dağıttığı bültende bizimle ilgili bir haber çıktı. “Kaçak çöp avcılarına geçit yok” başlıklı haberde direk olarak bizi ve derneğimizi hedef alan ibareler vardı. Yazıda, bizi ve derneğimizi “Kendi aklı ve iradesiyle hareket edemeyen balici ve tinercilerden oluşan ideolojik bir grup” olarak tanımlamışlardı. Bu olay bizim dergiyi çıkarma konusunda bizi hızlandıran bir etken oldu.  Bu olayla düşündük ki herkes bizim hakkımızda bir şeyler söylüyor ama diğer taraftan biz kendi sözümüzü söyleyemiyoruz.  Kendi sözümüzü söylemeyi istememiz dergiyi çıkarmamızın birinci nedenidir. Dergiyi çıkarmak için bir diğer nedenimiz ise; derginin örgütlenme çabamıza ve kamuoyunda görünürlük yaratma çabamıza katkısı olabileceğini düşündük. Üçüncü nedenimize gelince şu cümleye yürekten inanıyorum ki işçiler ve patronlar arasındaki mücadele asıl olarak işçilerin entelektüel faaliyetleriyle kazanılır. Türkiye’de bazı alanlar dokunulmazdır ve elitlerin alanıdır. Mesela sanat, siyaset, edebiyat gibi. Bu algıyı kırmak için bugüne kadar eline kağıt kalem almamış olan arkadaşlarımızı yazmaya zorlayarak, entelektüel faaliyetlere girmelerini istedik.  Sonuç olarak bu gibi nedenlerin tüm birleşimiyle 2007 yılında ilk sayımızı çıkardık ve merkezimizi İstanbul yaptık. Şu anda 9. Sayıya ulaşmış durumdayız.

P.G: Derginin ismi neden“Katık” ?
D.H: Çöpten kağıt toplayan tüm arkadaşlarımızın kendileri yalnız ve çaresiz hissetmemeleri için ve dergiyi hayatlarına katık yapmalarını istediğimiz için bu isimde karar kıldık.

P.G: Katık’ın içeriği nasıl oluşturuluyor?
D.H:  Dergi tamamen kağıt toplayıcı arkadaşlarımızın emeğiyle çıkarılıyor ve sabit bir yazar kadrosu yok. Dergi için yazı toplama konusunda görevli arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımız, görevli oldukları mahallere giderek, dergi için yazılmış olan yazıları topluyor ve derneğimize getiriyor. En son noktada bu yazılar dernekte bir havuzda birikiyor ve bir dergi haline getiriliyor. Kağıt toplacıları arasında internet kullanımı yaygın olmadığından, bize gelen yazıların çoğu elle yazılmış oluyor. Bu yazıları okumak çok keyifli bizim için. Dergide her türlü konu hakkında yazılar, şiirler ve öyküler yer alabiliyor. Bu yazılar vasıtasıyla toplayıcı arkadaşlarımızın iç dünyasının kelimelere nasıl döküldüğünü görebiliyoruz.

P.G: Dergi ne kadar sürede bir çıkıyor ve sponsoru var mı?
D.H:Dergimizin bir sponsoru yok, tamamen gönüllü arkadaşlarımızın bağışlarıyla dergimizi çıkarıyoruz. Bu nedenle belirli bir dergi çıkarma periyodumuz yok, ne zaman paramız birikirse o zaman yeni sayımızı çıkarıyoruz.

P.G: Dergi İstanbul’da hangi kesim tarafından okunuyor?
D.H: İstanbul için konuşursak ilk sayıyı çıkarmamızla beraber dergiye beklediğimizin de üzerinde bir ilginin olduğunu gördük. En başta İstanbul’daki kağıt toplayan arkadaşlarımız tarafından okunulan dergi, buradaki akademik dünyadan da büyük ilgi gördüğünü ve okunduğunu söyleyebilirim.

P.G: Dergini tirajı nedir? İstanbul’da ne kadar satmaktadır?
D.H: Dergi; İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Adana ve Diyarbakır’da da satılmaktadır.  Tüm bu şehirlerde İlk beş sayımızın iki binin üzerinde sattığını söyleyebilirim.  Son sayımız olan 9. sayı ise beş binin üzerinde bir rakama ulaşmış durumdadır. Diğer şehirlere oranla derginin neredeyse tamamı İstanbul’da satılmaktadır.

P:G:Derginin İstanbul’da satışının diğer illere oranla daha fazla olmasının sebebi nedir?
D.H: Türkiye’de kağıt toplama işi yapan insanların sayısının en fazla olduğu il İstanbul’dur. Buradaki kağıt toplayıcıların büyük bir kısmı dergiyi satın almaktadır. Onun dışında ise İstanbul’daki okullar, gruplar ve bizden haberdar olan ilgili kişiler dergiye büyük talep göstermektedir. Ankara ve Adana’da ise bu denli bir ilginin olduğunu şimdilik söyleyemiyorum.

P:G Dergi, İstanbul’da nerelerden temin edilebilir?
D.H:İlk beş sayımız Beyoğlu ve Kadıköy’deki kitapçılarda satılmaktaydı. Daha sonra şöyle bir karara vardık bizimle yüz yüze ve birincil ilişki içinde olmayan kişi ve grupların dergimizi okumasının bir anlamı yok. Dergi, derneğimizin üyeleri tarafından yoğunluklu olarak Beyoğlu ve Kadıköy caddelerinde elden dağıtılmaktadır. Bu konuda tirajla ilgili bir kaygımızın olmadığını da söylemek istiyorum. Kağıt toplayıcıların iç dünyasını görmek isteyen her bireyin dergimizi okumasını tavsiye ediyoruz. Bunun için ise İstiklal Caddesi’nde yer alan derneğimizi ziyaret etmeleri ya da kağıt toplayan arkadaşlarımızdan dergiyi istemeleri yeterli olacaktır.


 Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nde Dilan Hanım ile “Katık” üzerine gerçekleştirdiğimiz sohbet sırasında, dernek üyesi olan kağıt toplayıcısı Murat Bey ile de tanışma fırsatı yakaladık. Katık dergisini elden dağıtmada da görevli olan Murat Bey’i çalışırken videoya kaydetme imkanı da yakaladık.
Not: Murat Bey’in çalışırken yer aldığı video; 26.04.2012 tarihinde saat 18:00’da Ezgi Aksu tarafından Taksim’de çekilmiştir.
Not: Yazıda kullanılan fotoğraflar 26.04.2012 tarihinde saat 16.30 sıralarında Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nde grup üyeleri( Ezgi Aksu, Burcu Aydoğan, Serap Bozkurt) tarafından çekilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder