8 Nisan 2012 Pazar

Kapalı Çarşı



Bu hafta İstanbul’daki eski çarşılar projesi kapsamında gezmelerimiz tam hızıyla devam etmekte. Şimdiye kadar çoğumuzun eski çarşılara ya yolu düşmüş ya da bir vesileyle oradan geçmişizdir. Eğer insan bir sebeple geçiyorsa veya bir ürünü almak için gidiyorsa, sadece hissesine düşeni alıyor yani amacına ulaşıyor. Bizde proje ekibimiz olarak öğrenmeyi amaç edindik, böylece hem geziyor, hem öğreniyor, hem yeni insanlarla tanışarak hayatımızı renklendiriyor, hem kurulan diyaloglarla kendimizi geliştiriyor, arada kendi fotoğraflarımızı çekip facebook fotoları elde ediyor ve proje ekibimizle dostluğumuzu pekiştiriyoruz. Aslında nereden bakılırsa karlı bir iş yapıyoruz. Gerek performansıyla olsun gerek iletişimiyle buradan tüm proje arkadaşlarıma teşekkür etmeyi borç biliyorum. Sizinle çalışmak oldukça keyifli…

Bu satırları okurken sadede gel ne yaptınız dediğinizi duyar gibi oluyorum. Efendim bu hafta Kapalı Çarşı’yı kendimize konu edindik. Kapalı Çarşıyı gezdiğimizde, çarşının devasa büyüklüğü karşısında hayretler içinde kaldık. Yapılan medya araştırmalarında Habertürk gazetesinin Ekonomi sayfasında (29 Eylül 2011); “Kapalıçarşı'ya 150 milyon ziyaretçi “başlıklı haberde çarşının yılda 150 milyon ziyaretçisinin olduğu, AVM’lerinin ise ziyaretçi sayısının bu rakamların çok daha altında olduğu sayısal verilerle açıklanmıştır. Ayrıca haber bununla kalmayıp Kapalı Çarşının dünyanın en büyük çarşısı olduğu vurgulamaktadır. Kapalı Çarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat’ın açıklamalarında ise bu büyüklük araştırmalarla göz önüne dökülmektedir; “Dünyada 3600 iş yeri olan başka bir çarşı yok. Amerika'daki büyük çarşıda 1200 iş yeri var.’’ 1 güne sığmayan bu büyüklük, tam 3 gün boyunca oranın tarihi havası solumamıza imkan sağladı.

Çarşının biraz atmosferinden bahsetmek gerekirse, günümüzde neredeyse çoğu yerde kendini gösteren farklı renklerin tahammülsüzlüğü yani bir "ötekileştirme" çabası olmamakta bu ise herkesin eşit şekilde eşit haklar ile çalıştığı bir zemin sağlamaktadır. Rum kökenli bir çalışanla röportajımızda bunu çok daha iyi anlıyoruz; “Siz hiç yolda yürürken arkanıza bakıyor musunuz, hep bir ölüm korkusu içerisindeyim fakat Kapalı Çarşı tüm bunların dışında sıcak iklimiyle ırk ayrımı yapmadan bizi kucaklıyor.” Bu sözlerin etkisinden hala çıkmış değilim. Esnaf iletişime o kadar açık ki, çarşının fotoğraflarını çekerken "Fotoğraf başı 5 tl." gibi muhabbetlerle hemen bizimle iletişim kuruyorlar. Eğer etrafa biraz saf bakınıyorsak nereyi aradığımızı sorarak bize yardımcı oluyorlar. Durum böyle olunca fazlasıyla röportaj yapma şansımız oldu bir kısmını burada sizinle paylaşacağız.

Yaptığımız haber analizlerinde ünlülerin de Kapalı Çarşıya olan ilgilerini gördük. Hülya Koçyiğit (sinema sanatçısı) ile yapılan bir röportajda Kapalı Çarşı ihtişamının hiçbir yerde olmadığını dile getirmiştir. Cahit Berkay (Besteci - ses sanatçısı) ise Kapalı Çarşıyı sevdiğini söylemektedir. Nefise Karatay (eski manken), Kapalı Çarşıyı dolaşmayı seviyor çünkü oranın kültür zenginliği olan bir yer olduğunu belirtmiştir. Yeliz (şarkıcı) ise Kapalı Çarşı ve civarının asıl İstanbul olduğu hakkında demeç vermiştir. Son olarak Sabah gazetesinin yaşam ekinde (06 Nisan 2012) bu hafta vizyona girecek olan American Pie: Reunion filminin baş yapımcısı Jason Biggs’in röportajında "Beni Kapalıçarşı'da bile tanıdılar" başlığı; Jason Biggs Kapalı Çarşıyı gezdiği ve gördüğü ilgi ve alakadan memnun kaldığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Fenerbahçe kadınlar voleybol takımı Avrupa şampiyonu oldu. Detaylı bilgilere Milliyet Blog sayfasının (25 Mart 2012) Turgut Çelik’in kaleme aldığı “Fenerbahçe, Voleybol Kadınlar Avrupa Şampiyonu (Kupa, Aziz Yıldırım’a armağan)“ başlıklı yazıdan da ulaşılabilir. Kapalı Çarşı’nın içerisinde uzun yıllardır faaliyet gösteren Hoşgör kuyumcuda, Fenerbahçe Kadınlar voleybol takımından Lioubov Sokolova ile karşılaşmanın verdiği heyacanı yaşadık. Fırsat bu fırsat dedik ve hemen röportaj yapmak istedik. Sağolsun bu isteğimizi kırmayarak bizimle muhabbet etti. Edindiğimiz bu deneyimin hazzıyla tüm gün ağzımız kulaklarımızda geçirdik.



Kapalı Çarşıya yolunuz düşerse eğer görmenizi tavsiye edebileceğimiz yerler; Havuzlu yemek için ideal, Şark kahvesi ise kahvenizi yudumlayabileceğiniz otantik bir yer ve birde Zincirli Han’ı görmeden gitmeyin. Çünkü birkaç filme ev sahipliği yapmış Kapalı Çarşıdan ayrı bir havası var.

Kaynakça:

Anadolu Ajansı. “Kapalıçarşı'ya 150 milyon ziyaretçi” 29.08.2011.

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/674308-kapalicarsiya-150-milyon-ziyaretci

Beyaz, Adem. “Beni Kapalıçarşı'da bile tanıdılar” 06.04.2012.

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/04/06/beni-kapalicarsida-bile-tanidilar

Çelik, Turgut. “Fenerbahçe, Voleybol Kadınlar Avrupa Şampiyonu (Kupa, Aziz Yıldırım’a armağan)”

http://blog.milliyet.com.tr/--fenerbahce--voleybol-kadinlar-avrupa-sampiyonu--kupa--aziz-yildirim-a-armagan-/Blog/?BlogNo=355176

Köse, Hamre. “Ünlülere sorduk: Eski çarşılar mı yoksa AVM'ler mi?” 12.11.2010

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1051656&title=unlulere-sorduk-eski-carsilar-mi-yoksa-avmler-mi&haberSayfa=1


0 yorum:

Yorum Gönder