17 Nisan 2012 Salı

Sokak Arası Moda

                                                              
         Kendi modanı kendi yap sloganıyla sokaklara serpiştrilmiş, keşfedilmeyi bekleyen mini mini dükyanlara uğradık bu hafta. Genellikle tercih edilen kalabalık havasız büyük AVM’ler ile modayı tanıyoruz, marka alınca modaya uyduğumuzu zannediyoruz. Bu hafta yapılan röportaj bize gösterdiki  moda yanlız zengin insanların giyebildiği pahalı kıyafetlerden oluşmadığını asıl modanın arka sokaklarda türeyen küçük dükyanların işbirliğine dayandığına şahit olduk. Daha önceden de bildiğimiz Cihangir’de bulunan Otto, İrma ve Cassette işletmecileri ile bir araya gelip, görüşlerini birkaç soru ile yazıya döktük. İlk durağımız  ‘’Cassette’’ ve işletme ortaklarından Pınar Gürbüz
 
Bize biraz Cassete’nin hikayesinden bahsedermisiniz ? Ayrıca İnsanları farklı hissettirmek, giyindirmek nasıl ortaya çıktı ?
Pınar Gürbüz: Marka sahibi Ulaş Şekeroğlunun 3. Şubesi olarak Cihangir; Bağdat cad. Nişantaşı şubelerinden sonra açılmış bir dükyan. 1o yıla aşkın bir sürecin eseri olarak bugünlere gelindi. Müthiş birikim ve gözlemle bir araya gelmiş oluşum. Farklılık hissi önemliydi her zaman standartların dışına çıkan biriydim çocukken.
Peki Cassete’nin bir anlamı var mı ?
Pınar Gürbüz:  Olmaz mı? Bildiğimiz üzere teyplere takıp çalınan kasetlerden çıktı ortaya. Eski yıllarda kaset vardı sımdı kı zaman gıbı Mp3 çalar ya da ıpod yoktu. Kasetler anlam taşırdı bizim için. Sevgiliye sevdiğiniz şarkıyı  doldurup yollardık. Seviyoruz kasetleri.
Sokak modası denince akla gelen ilk 3 şey ?
Pınar Gürbüz: Renkli,  Uyumsuzluk, özgürlük…
İnsanların bu tarz yerleri tercih etmesindeki amaç nedir ?
Pınar Gürbüz: Tamamen kendileri olma ve her hangi bir şeye bağlı kalmaktan sıkıldıkları anda uğradıkları yerlerin başında geliyoruz.

Cassette gerçekten herkesin gelip görmesi gereken bir dükyan olduğunu düşünüyorum. İçeride kendimizi ayakkabı sergisinde gibi hiseettik. Keyifli sohbetin ardından Pınar Hanım’a teşekkür edip, Beğendiğimiz birkaç ürün ile hemen yanındaki İrma butiğe uğradık.
Cassette Adres: Yeni Çarşı Caddesi 5/C Galatasaray-Beyoğlu/İSTANBUL.



İki güzel genç bayanın işletmeliğini üstlendiği şirin bir dükyan İrma. Bizi iyi karşılayıp, röportaj teklıfımızı geri çevirmdiler. Bizde vakit kaybetmeden mekan hakkında soru-cevaba geçtik hemen.

İrma nasıl çıktı bize biraz anlatır mısınız? İnsanları farklı giydirmek, farklı bir moda yaratmak ne zaman ortaya çıktı ? 
Gaye : İrma taksimde olan bir mağaza. Burada mağaza açmamızın en büyük sebebi farklı kültürde olan insanların taksimde toplanması oldu.
Seçil: Burada insanlar bizim mağazamıza gelerek kendi tarzlarını oluşturuyorlar bizde onlara yardımcı oluyoruz.
Sokak modası ile adlandırılan moda neyi ifade ediyor sizce?
Gaye : İnsanın kendi modasını yaratması diyebiliriz.
Seçil: Bence insanların özgür olmasıdır. 
Bu tarz alternatif giyim mağazaları büyük modacıları ve büyük mağazaları kızdırıyor mudur sizce?
Gaye: Bence kızdırmıyor hatta ilham bile veriyor diyebilirim . Artık modacıların yeni koleksiyonlarına bakarsanız sizlerde göreceksiniz bizlerden ilham aldıklarını.
Seçil: Artık moda sınırlandırılmıyor. Modacılarda bunu yapmamaya başladı. Moda özgürleşti, bireyselleşti.
Siz kendinizi modacı olarak görüyor musunuz?
Gaye: Hayır görmüyoruz. Bizim işimiz bu değil, bizim işimiz insanların rahatlığı için onlara yardım etmek .
İnsanların bu tarz yerleri seçmelerinin amacı nedir sizce?
Gaye : Her yerde aynı şeyler. İnsanlar artık benzer şeyler görmekten, giyinmekten sıkılmış durumdalar. Alternatif ürünler için biz burada devreye giriyoruz.
Seçil: Tabi ki farklı olduğumuz için. E fiyatlarımızda biraz cazip.

İrma Butik; Kuloğlu Mah. Yeni Çarşı Cad. No:5 - A2 Galatasaray - Beyoğlu
Tel: 0212 251 85 78

Küçük bir dükyan olmasına rağmen modaya alternatif bir yer ve pek de keyifli bir iç dekorasyona sahipler. Bu iki genç yeni meğzun öğrencilere teşekkür edip vedalaştık.  Bir sonraki durağımız sokağın ilk müdavimlerinden olan ‘’Otto’’. İçi kadar dışıda oldukça dikkat çekici. İnsan ister istemez kendini bu mağazaya atıp bir şeyler satın alma hissi geliyor.Vakit kaybetmeden dükyan satış görevlilerinden Aslı Hanım'dan bilgi almaya başlıyoruz.    




Otto nasıl çıktı bize biraz anlatır mısınız? İnsanları farklı giydirmek, farklı bir moda yaratmak ne zaman ortaya çıktı ?
Aslı:  Otto sokak modası akımından etkilenip ortaya çıktı. Biraz alternatif bir şeyler yaratmak istedim bende ve bu dükkanı açtım.
 Sokak modası ile adlandırılan moda neyi ifade ediyor sizce?
Aslı : Sokak modasında tamamen bireysellik ön planda. İçinden geldiği gibi kendi tarzlarını oluşturuyorlar. Artık insanlar ‘bu sene moda bu’ lafını duymaktan sıkıldılar bence. Sıkılmaları sayesinden böyle bir şey çıktı desek yeridir ve çokta güzel oldu.
 Bu tarz alternatif giyim mağazaları büyük modacıları ve büyük mağazaları kızdırıyor mudur sizce?
Aslı: Hayır. Neden kızdırsın ki, aksine bu durumdan hoşnut bile olmaları lazım. Şimdi gidin Zara mağazasına bakın tamamen farklı, alternatif kıyafetler var.  Artık onlarda ayak uydurmaya başladı. Çünkü insanlar artık bunu istiyor.
  Siz kendinizi modacı olarak görüyor musunuz?
Aslı: Hayır görmüyorum. Çünkü ben bir modacı değilim. Yaptığım şey buraya gelen insanlara fikir vermek.
  Son soru olarak İnsanların bu tarz yerleri seçmelerinin amacı nedir sizce?
Aslı: Herkes aynı, farklı olmak için bir şeyler yapmak lazım , onlarda bu duruma ayak uyduruyorlar hepsi bu. 

Burcu Kibar Yeni Çarşı Cad. No:9/A Galatasaray, Beyoğlu/İstanbul. Otto Butik 

Yaptığımız keyifli sohbetin ardından, Otto ailesine de  teşekkürlerimiz ilettik bir daha görüşmek üzere dönüş için metro yolunu tuttuk. Gezdiğimiz, keşfettiğimiz sokak aralarındaki moda avcılarının en yakından takip ettikleri yerleri bulduk ve moda hakkında gerçekçi bilgileri bire bir ağızlarından dinledik. Tavsiye edebileceğimiz bir çok mağaza ve butikler tanıdık. İstanbul böyle bir kültüre sahip olduğunun değerini bilmeli ve bu tür  yerlerin gelişip çoğalması için her zaman modaya destek vermeli.


0 yorum:

Yorum Gönder