Konu şarap olunca tatmadan olmaz dedik ve
birebir deneyim yaşamak için Pano Şarap Evi’ne gittik.
Öyle elini kolunu sallayarak gidemezsin ama, önceden
uyarıldık Aradık rezervasyonumuzu yaptırdık. Karşılama oldukça güzeldi .Güzel
bir masada keyifli bir akşam geçirmek masamıza kurulduk. Mekan oldukça nezih ve
her yerinde şarap görebileceğiniz şekilde dizayn edilmiş.Tam girişte şarap
mantarından koskoca bir “Pano Şarap Evi” yazısı karşılıyor sizi. Mekanda çalan
müzik oldukça sade .Kendi imalatları olan “no 10” adlı oldukça hafif beyaz şarapla
başladık geceye. No 10 şarabı ;yeşil elma, narenciye aromaları ve semillon
,sultaniye ve emir üzümleri ile yapılmış. Bu şarabı içerken öneri üzerine yerli
peynir tabağı yemeği tercih ettik. İçinde isli peynir ,keçi peyniri tulum peyniri
bulunuyordu.
Oraya
gitmişken hazırda kafamız hafiften güzel olmuşken konu hakkında bilgi sahibi
biriyle röportaj yapalım dedik. Şef garsona durumdan bahsettik ve sorularımızı
cevaplamayı kabul etti.
Şarapçılar: Pano Şarap Evi kaç yıldır hizmet
vermekte?
Şef Garson Ramazan Bey:Pano Şarap Evi 113 yıllık bir
mekan .Ben 13 yıldır burada çalışıyorum.13 yıl önce restore edildi.
Şarapçılar: Asıl yerinde değil de artık nevizade de hizmet vermekte bunun sebebi nedir?
Şef Garson …..Bey : Galatasaray lisesinin karşı
arasında ki asıl Pano Şarap Evi şuan tadilatta olduğu için mekanın kapalı
kalmasını istemediğimizden yaklaşık beş aydır Nevizade de ki mekanı kiraladık
burada hizmet veriyoruz.
Ş: Pano Şarap Evi oldukça bilindik ve eski bir
mekan.Burada şaraplarınızı kendiniz mi üretiyordunuz ? Mahzeniniz var mıydı?
Ş.G.: Genelde Mey grubu Kayra’da şaraplarımızı özel
olarak yaptırıyoruz.İçeriğini biz belirliyoruz,dışarıda bu şaraplardan
bulunmuyor,sadece bizden tedarik edebilirsiniz.Şuan hizmet verdiğimiz bu yerde
mahzen yok ,fakat tadilatta olan asıl mekanda oldukça güzel bir mahzenimiz
bulunuyor.Eğer müsait olsaydı birlikte gezme fırsatımız olurdu.
Ş.:Türkiye’de şarap üzerine özellikle bir yar var
mıdır?
Ş.: Genellikle şarap içmeyi tercih eden tüketici
grubu kimler?
Ş.G. :Şöyle söyleyebilirim,artık işine gücüne sahip
30 yaş üstü daha çok tercih ediyor.Genç kesimde var tabii bunların arasında
fakat daha çok 30 yaş üstü okulunu bitirmiş iş sahibi kimseler mekanımıza
geliyor.
Ş.: Gurmeniz var mı? Aromaları nasıl tercih
ediyorsunuz?
Ş.G.: Şöyle söyleyeyim,personelimizin hepsi şarap
konusunda eğitimden geçiyor bu yüzden gurmeye ihtiyacımız olmuyor. Fakat yemek
konusunda gurmemiz mevcut.
Ş.: Şarap içerken genellikle tüketilen yiyecekler
nelerdir?
Ş.G.: Şaraba göre değişir. Sofra kategorisinde bir
şarap, hafif aperatiflerle kolaylıkla içilebilir.Şarapta gövde ve asit yoğunluğu artıkça yemekler değişir.Yemek
şarap uyumu buna göre ayarlanıyor.Fazla gövdeli ve tonelli bir şarap ise ağır
soslu kırmız et tercih ediliyor.Ama sofra kategorisinde ki içkileri hafif
aperatiflerle ,peynir çeşitleriyle veya mezelerle tüketilebilir. Salata yemeyi
tercih eden müşterilerimize yanında beyaz şarap öneriyoruz, gövdeli bir şarapla
salata yendiği zaman ağızda ağır bir tat bırakarak ana yiyeceğin tadının
üzerine çıkmasına neden oluyor.
Ş: İstanbul’da ki peynir çeşitlerini biliyorlar mı?
Ş.G.: Çok fazla peynir çeşidi mevcut.Bunları bilende
var bilmeyende. Ben bile hepsini bilmiyorum.Biz piyasada çok bilinen peynirleri
tercih ediyoruz.Genelde tüketilen gravyer peyniridir.Yerli peynir olarak da
isli peynir keçi peyniri tulum peynir mevcut.
Ş.: Şaraplar kaç kategoriye ayrılmaktadır?
Ş.G.: Beyaz ,kırmızı ,tatlı şaraplar,blush ve
rozedir.Blush ve Rose dediklerimiz maserasyon süresi kısa olan
şaraplardır.Şarapların renk alması için yapılan işleme meserasyon deniyor.Üzüm
kabuklarıyla birlikte şıra bekletiliyor.Bu esnada gövde,renk,koku ve tad gibi
özellikler kazanıyor.Eğer bu sureci kısa tutarsanız rose oluyor uzun süre
tutulursa daha gövdeli ve yoğun oluyor. Bu üzümün kalitesine göre de
değişmekte.Tatlı şaraplarda farklı bu durum
maserasyon süresini erken keserseniz şekerli mayaları yemeden kesilirse
bu kez tatlı oluyor. Bu arada şarapta çok fazla alkol bulunmadığı için alkollü
olmasını tercih eden müşterilerimiz için üzüm alkol ilaveli şaraplar veriyoruz.
Ama Pano Şarap Evini’ne göre biz fazla alkolü şaraba yakıştırmıyoruz. İdeal
alkol oranı ise yüzde 13’tür.
Ş.G.: Şarabın
gövdesi üzümle alakalı bir şey. Üzümü yediğinizde ağzınızda güçlü bir tat
bırakırsa şarapta sert bir tat olur. Ama iyi bir sert tat için hammadde yani
üzüm iyi olmalıdır.
Ş: Daha çok kırmızı mı beyaz şarap mı tercih
ediliyor?
Ş.G: Kırmızı şarap daha çok tercih ediliyor, beyaz
şarap ise yazın daha fazla tercih edilebiliyor.
Ş.: Peki şarap tüketimine bakarsak, şarabı insanlar
neden tercih ediyor?
Ş.G.: Yemek yedikten sonra şarap içtiğinizde veya
aynı anda tükettiğinizde ağzınızda bulunan partiküller (yemek artıkları) yok
oluyor, ağırlık hissi vermiyor ve ağızda hoş bir tat bırakıyor.
Ş.: Fiyat aralıkları nasıldır?
Ş.G.: Çok yüksek rakamlarda tutmuyoruz. Şişe
fiyatları 30 liradan başlayıp, 150 liraya kadar olabiliyor. Şarap fiyatları
içildiği mekan ve semt ile de alakalıdır aslında, daha popüler semtlerde yüksek
fiyatlar görmek mümkün.
Ş.: Yıllanmış şaraplar hakkında ritüeller var. Örneğin
evde şarabı yıllandıramıyoruz. Şarabı yıllandırmak için ne yapmamız gerekir?
Ş.G.: Şarabı evde yıllandıramazsınız çünkü; ilk
olarak şarabı yerinden hareket ettirmemeniz , yatık vaziyette saklamanız, yüzde
75 nem oranı ve ışık olmayan bir yerde bulundurmanız gerekir. Yıllanabilecek
şaraplar fazla gövdeli şaraplardır. Gövdeli şaraplar daha öncede söylediğim
gibi serttir fakat yıllandıkça mantarından çok az bir miktarda hava alarak daha yumuşak bir hale gelir ve daha
güzel bir tada sahip olur.
Bu güzel sohbet için Pano Şarap Evi Şef Garsonu
Ramazan Bey’e teşekkür ederiz. Son olarak Ramazan beyin şarap severlere verdiği
tavsiyelere yer vererek, bu haftaki yazımızı sonlandırıyoruz. Buyurun şarap
severler;
-Şarabı ilk açtığınızda hemen tüketmeyin, 15 dakika
bekleyin hava ile temas etsin çünkü şarap son kadehe doğru güzelleşir.
- Şarabı tarafa koyup bekletin.
-Şarabın kalitesini bardakta duruşundan, izinden ve
renginden anlayabilirisiniz.
- Beyaz şarabı etle tercih edebilirsiniz ama etin
sosunun ağır olması şarabın tadını yok edebilir bu yüzden hafif soslu etlerle
tercih edin.
- Salata ve beyaz şarap ikilisini deneyin.
Bol şaraplı günler dileriz!
İstanbulda bulunan şarap evlerinin isimleri aşağıdaki linkte yazıyor. Ben pano şarap evini öneririm en iyisi orası bence.
YanıtlaSilİstanbul Şarap Evleri