8 Mayıs 2012 Salı

Küf Project: Kirletmenin aksine renklendirmek


Sokak sanatı ile ilgili konuşmaya başladığımızda genelde Avrupa'da ne kadar yaygın olduğu, çok yaratıcı işlerin yapıldığı ve kimi Banksy kimi SpY hayranlığını dile getirir, acaba İstanbul'a uğrarlar mı diye merak edilir ve konuşmanın sonu genelde Türkiye'de zamana ihtiyaç olduğu tespitiyle bağlanırdı. Ama bir gün haber bültenlerinde gördüğümüz ve takibinde internetten izlediğimiz video ile tanıştığımız Ankaralı gerilla sanat grubu "Küf Project" bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve son yılların en çok konuşulan ekibi oldu. Grup için sosyal şaka timi, gerilla sanatçılar, çağın anarşistleri gibi pek çok isim takıldı bile.

Türkiye'nin en yaratıcı sokak sanat grubunun Ankara'dan çıkacağı pek çoğumuzun aklına gelmezdi bile çünkü Ankara denildiğinde ilk akla gelen devlet daireleri, kravatlı bürokratlar yani sıkıcı gri bir kent. Küf Project imza attığı işlerle bir anda ünleri Ankara sınırlarını aşıp bütün ülkeye yayıldı ve herkes bu yaratıcı ekibi merak etmeye başladı, bazıları gruba katılmak istediğini dile getirdi, bazıları bizimde sonunda Banksy gibi yaratıcı bir grubumuz olacak diye takibe başladı.
Estetik yoksunu şehirleri, görsel zevkin zayıflığını eleştiren ve giderek eleştiri dozunu yükselteceklerini belirten grup üyeleri dertlerini "Ülkemiz'de bir şeyleri değiştirmek çok zor; çünkü ipler değişmeyecek ellerde. Ama hiç yoktan insanların bakış açılarını sarsabiliriz. Biz yapabiliyorsak, herkes yapabilir. Hiçbirimiz Süpermen değiliz." diye açıklıyorlar. Yaptıkları iş yasa dışı olduğundan kimliklerini açıklamıyorlar ve memur kenti Ankara'ya renk vererek başladıkları çalışmalarını başka şehirlere taşıyarak yola devam ediyorlar.

Gazi Osman Paşa - Tosun Paşa

Ankara'nın merkezindeki Gazi Osman Paşa tabelasını değiştirerek Tosun Paşa yapmışlardır.





Büyükşehir Küçük 1tl

Bi’ pisuarı eksik Kuğulu alt geçidi. İşe bak!
Kalitesiz, çirkin, 3. Dünya fıskiyeleri. İşe bak!
Zincirlerle çevrilmiş, yaya trafiğine kapatılmış meydanlar. İşe bak!
Açık hava otoparkına çevrilen Tunalı Hilmi Caddesi, yoktan var edilen sektörler, rantlar. İşe bak!
En yakını şehir merkezine 20km uzaklıkta bulunan parklar, bahçeler. İşe bak!
Büyüdüğümüz kaldırımların yerini alan, sıradan, zevksiz alışveriş merkezleri. İşe bak!
Her seçim öncesi telaşla kurulmuş hayallerin ürünü projeler, asla gerçekleşmeyeceği bilinen fantastik vaatler. İşe bak!
Fahiş karlarla satılan belediye hizmetleri, işlevsiz demir yığınları. İşe bak!
Hafızasını kaybetmiş, ruhunu yitirmiş bir kent.
Ve karşınızda Avrupa Konseyi ödüllü şehir (!), Ankara.
İşe bak! İşe!

Pac -Man

               








I Love Konya

         

Küf Manifesto

"Sanatı sokağa taşıma fikri dünyada atılım halindeyken ve toplumlar tarafından benimsenirken Türkiye'de durum aynı seyirde gitmemektedir. Yaşadığımız yerde insanların sokağa çıktıklarında gördükleri, binalar, kaldırımlar, tabelalar, yollar ve sokak lambalarından ibarettir. İçinde bulunduğumuz grilik, insanları görsel zekadan uzaklaştırmakla beraber insanların zihnine tekdüze bir bakış açısı yerleştirmektedir. Bu kalıplar içerisinde sokağı evinden işine, işinden evine gitmek için kullanan insanlar yürürken sadece adımlarına bakmaktadır.

Küf bu monotonluğu yıkmaktır. İnsanların etraflarına bakmasını, bakarken de farkına varmasını sağlamaktır, bir başkaldırıdır.

Herhangi bir kurum, kuruluş ya da siyasi partinin temsilcisi olmadığı gibi kesinlikle apolitik de değildir. Bireylerin değil fikir ve yetilerin bir araya gelmesinden oluşan bir dışa vurumdur. Amacı, eylem alanı olan sokağı kirletmenin aksine, atıl duran enerjiyi açığa çıkararak renklendirmektir."


Not: Grup üyeleri kimliklerini açıklamadıkları için sadece kendi çektikleri videolar ve fotoğraflar kullanılmaktadır ve grup tarafından görsellerin kullanımı herkese açıktır.


Kaynaklar:
1- Küf Project http://www.behance.net/kufproject
2- Hürriyet Gazetesi Cumartesi Eki 29 Mayıs 2010
3- Ekşi Sözlük http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=k%C3%BCf+project

0 yorum:

Yorum Gönder