18 Mayıs 2012 Cuma

Fenerbahçe'nin Kalesi Bağdat Caddesi


Bağdat Caddesi, İstanbul'un en gözde, en değerli caddelerinden biridir. Bağdat Caddesi ismini, 4. Murat döneminde Irak'ın Bağdat kentini seferi sırasında geçtiği yollara Bağdat denilerek almıştır. (*)

Bağdat Caddesi sanatın, sosyetenin, kültürün ve 7'den 70'e herkesin kullandığı, görmek istediği, alış verişe gittiği bir yerdir. Fakat burayı olduğundan farklı kılan bazı etkenler vardır. Taraftarlar....

Taraftar her zaman her yerde semt veya cadde ne olursa olsun, ne kadar sosyetik veya ne kadar kötü bir yerde olsa taraftar orayı kendi istediği özellikle kendi görmek istediği gibi dizayn eder.
Asacağı pankartlar, sallayacakları bayraklar ve söyleyecekleri tezharüatlar ile orayı bir anda stad atmosferine sokarlar.

Fenerbahçe- Galatasaray maçı öncesinde de aynı sahneler vardı Bağdat Caddesinde. O alımlı, çekici Bağdat Caddesi Fenerbahçe'li taraftarların maçı izledikleri, maç öncesinde toplandıkları deyim yerindeyse yeri göğü sarı-lacivert yaptıkları bir yerdi. Orası İstanbul'un moda merkezlerinden biri değildi. O gün orası Fenerbahçeliler için toplanma, beraber olmak ve ortak amaç uğruna buluştukları yerdi.

Fenerbahçe taraftarlarının en yoğun toplandıkları semt ise Suadiye'dir. Özellikle Suadiye Fenerbahçe taraftaları için Kadıköy'den farksızdır. Ayrıca Suadiye'de kaldırımda ki koskocaman Fenerbahçe ürünlerini satan tırı görmemek mümkün değil. Taraftarların mekan, cadde, sokak, mahalle dinlemeden orayı mesken tutması şehrin havasına ayrı bir renk katmaktadır.

Bağdat Caddesinde yolunuza devam ettiğinizde ise Caddebostan'a doğru taraftarların daha az fakat Caddebostan'da bulunan herkesin üstünde Fenerbahçe forması olduğunu görürsünüz. Caddebostan'ın sahil tarafında, cadde tarafında her yer sarı laciverttir. Taraftarlar gittikleri semti, caddeyi, ilçe'yi değiştirir demiştik bunun en güzel örneklerinden biride Caddebostandır. Mekanlar ve dükkanlar Fenerbahçe'li olmasalar bile Fenerbahçe bayrakları ile donatılmışlardır. Taraftarın o bölgeye kattığı ekonomik ve görsel zenginliğin en güzel göstergesidir.

Selamiçeşmeye doğru ise iyice seyrekleşen Fenerbahçe taraftarları genelde yolda, maçın oynanacağı Kadıköy'e doğru dolmuş bulmak veya taksi bulma derdindelerdir. Taksi veya dolmuş bulamayanlar ise yollarına yürüyerek devam ederler.

Her Fenerbahçeli'nin söylediği bir söz vardır ''Fenerbahçe'nin kalesi Bağdat Caddesi'' diye. Bu söz Fenerbahçe'li taraftarlar ile Bağdat Caddesi'nin ne kadar bir bütün olduğunu yansıtan bir sözdür.

Bir gün yolunuz Fenerbahçe maçı öncesi Bağdat Caddesine düşer ise, Bağdat Caddesini bir de taraftar gözüyle görmenizi öneririm.


(*): Wikipedia

0 yorum:

Yorum Gönder