22 Nisan 2012 Pazar

Arasta Çarşısı


Bu hafta gezelim, görelim, yiyelim, içelim konseptinde mekan olarak Arasta Çarşısı’nı seçtik. Çarşının, Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı’dan farkı tenha ve kendi halinde olmasıdır.  Arasta Çarşısı Derneği’nin Başkanı da bu tenhalıktan oldukça dertli. Hatta yeterince Arasta Çarşısın reklamının yapılmadığı açıklamasını yaptı. belki bu tenhalığın sebebi çarşı konumunun göz önünde bir yerde olmamasıdır. Çarşı içerisinde karşılıklı olarak 80 dükkan var. Küçük ama oldukça şirin… Esnafla muhabbet ediyoruz biraz, onlarda aynı konudan muzdarip. Tanıtılmıyoruz kelimesiyle karşı karşıya geliyoruz. Biz, yutkunarak elimizden geleni yapacağız diyoruz. Ancak insan tarihi değerine sahip çıkmıyorsa üzerine düşeni yapmıyor demektir.
         Arasta Çarşısı’nda  el yapımı hediyelik eşyada ön plandadır. El dokuması halılar, el yapımı takılar ve daha neler neler. Hepsini söylemeyeyim de hazıra konmak olmasın gidin görün =) 
Küçük bir medya araştırması yaptık fakat Arasta Çarşısı hakkında bir habere rastlamadık. Genellikle Arasta Çarşısına Hanlar ile ilgili kitaplarda ve “İstanbul’un 100 görülecek, yaşanacak yeri “ isimli kitapta rastlıyoruz.

Çarşının diğer bir ismi ise “Sipahiler Çarşısı“ nedeni ise Osmanlı döneminde sipahiler meslekleri ile ilgili ürünleri buradaki dükkanlardan tedarik etmeleridir.

         Şimdiye kadar bir kez yangın geçirmiş olan çarşı bir dönem evsizlerin barınağı haline gelmiş fakat aynı dönemde tekrar çalışılarak eski canlılığını kazanmıştır.
         Tarihine biraz bakacak olursak eğer Avrupa Kültür Başkenti sitesinde; “bölgede 1930’lu yıllarda yapılan kazılarda, Bizans Sarayı’na ait mozaikler bulunca, bölgenin saray kompleksine ait olduğu ispatlanmıştır.” olarak bilgi verilmiştir.       
         Eğer orayı gezmeye niyetlendiyseniz oradan sonra da “Tri Elegance restourant” yemek yemek için ideal bir yer. Genel olarak turistlerin uğrak mekanı, bu sayede onlarla muhabbet etme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca hizmet olarak 10 numara =)
         En yakın zamanda görüşmek ümidiyle…

Kaynakça:

İstanbul’un 100 görülecek, yaşanacak yeri, 28 Mart 2012

http://www.ntvmsnbc.com/id/25334742


Arasta Çarşısı

http://www.ibb.gov.tr/SITES/KS/TR-TR/1-GEZI-ULASIM/TARIHI_CARSILAR/Pages/arasta-cars%C4%B1s%C4%B1.aspx


Arasta Çarşısı, 18 Kasım 2008.




0 yorum:

Yorum Gönder