29 Mart 2012 Perşembe

Bir Kuzguncuk Pazar'ı

Her semtin kendine has bir özelliği vardır; kiminin konumu iyidir, kiminin cafeleri iyidir, kimininse mağazaları… Ama her semtte mutlaka bir pazar bulunur. Bu pazarlarda kendi içlerinde kategorilere ayrılırlar. Bazılarında yalnızca gıda ürünleri bulunurken bazılarında da a’dan z’ye her türlü ihtiyaca yönelik ürünler bulmak mümkün.

Bu pazarlardan biri de Çarşamba günleri kurulan, minik ve samimi Kuzguncuk Pazarı’dır. Bu Pazar Kuzguncuk’un minicik bir sokağı olan Bostan Sokak’ta yer alır. Rengarenk eski Rum evlerinin arasına kondurulmuş rengarenk pazarda Rum, Ermeni, Türk, Hıristiyan, Müslüman-çünkü kuzguncuk etnik yapısı yönünden çok zengindir- herkes sohbet ve selamlaşmalar eşliğinde alışverişini yapar. Yalnızca gıda ürünleri ve çocuk oyuncuklarının yer aldığı bu pazar senelerden beri aynı pazarcılardan oluşur.

Her Çarşamba pazarın kurulmasıyla birlikte, ihtiyacı olan olmayan herkes mutlaka pazara uğrar. Bu Pazar yıllardan beri çocukların kovalamacalarına, yaşlı teyzelerin dedikodularına, erkeklerin iş muhabbetlerine, pazarcıların dertlerine şahit olarak bugüne kadar yerini ve mütavaziliğini korumayı başarmıştır.

Pazarcılar semt halkını o kadar benimsemiş ve tanımışlardır ki, tezgaha yaklaşan Sevim Teyze’nin ne alacağını ne kadar alacağını çok iyi bilir, aralarında geçen diyalogsa yerini hal hatır sormaya bırakır.

Pazarda gezinirken Semra Teyze’ye rastlıyoruz, gözlem yaptığımızı anlamış olacakki bize gülümseyerek bakıyor. Hemen yanına gidiyoruz. Selamlaşma, tanışma, hal hatır sorma derken pazarla ilgili hikayesini soruyoruz, anlatmaya başlıyor:

-Biz eşimle 75 senesinde Kuzguncuk’a yerleştik. Eşimin Kuzguncuk’ta ufak bir kırtasiye dükkanı vardı. Çarşamba günleri bir saatliğine dükkanı kapatır birlikte pazara gelirdik. Eşe dosta rastlar, iki lafın belini kırar hem de alışverişimizi yapardık. Emekli olduktan sonra da bu geleneğimizi hiç bırakmadık.

-Amca rahatsız mı, bugün yanınızda yok ? diye soruyoruz.

Bize alyansını göstererek şimdi bedenen yanımda olmasa da ruhen yanımda, 2 sene evvel vefat etti diyor. Üzülüyoruz. O yine de gülümsüyor. Teşekkür edip yanından ayrılıyoruz.

Gezdiğimiz ilk Pazar olan Kuzguncuk Pazar’ında şeker ve samimi bir ortamda bulduk kendimizi. Her hafta gezeceğimiz yeni pazarlarla yeni hikayeler yaşayacağız.

1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim ayrıca siteme buyrun http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil