Tarihi Osmanlı Lokmacısı
Bu hafta sokak mutfağımızı tanımaya Eminönü’nde devam
ettik. Kadıköy-Eminönü motorundan iner inmez etrafımızı saran balık kokusu ve bizi
karşılayan balık-ekmek sandalları, turşucu ve Osmanlı lokmacıları sayesinde hem
güzel bir ziyafet çekip hem de tarihi lokmalar hakkında bilgi aldık.
Öncelikle lokma nasıl
yapılır bize biraz bilgi verebilir misiniz?
Lokma bildiğiniz gibi sevilen bir Türk tatlısıdır. Arapçadan
geliyor ismi. Şimdi biz bunun hamurunu önceden hazırlıyoruz. Un, yaş maya ve
toz şeker kullanarak yumuşak, cıvık bir hamur yapıyoruz. Daha sonra da kızgın yağda
kızartıyoruz. En son olarak da üstüne şerbetini döküyoruz. Başka yerlerde
şerbetsiz de yapılıyor ama o bu lokma gibi olmuyor.
Neden tarihi Osmanlı
lokmacısı? Osmanlı zamanında çok mu meşhurdu lokma?
Tabi tabi, saray lokması da denir buna saray tatlısıdır
çünkü. Hükümdarlar savaştan dönünce, zafer kazanınca ya da sevinçli bir haber
olduğunda lokma dökülürmüş o zamanlarda da. Şimdi biliyorsunuz dizi de var
televizyonda orada da görüyoruz şehzadeler doğduğunda hep lokma döktürüyorlar.
Zaten bizim geleneğimizde de kandillerde, ramazanda ve mevlitlerde de lokma
dökülür. İzmir’de ballı lokma tatlısı olarak geçer adı birde Antalya’da şerbet
yerine sıcakken üzerine pudra şekeri dökülüp yenileni var.
Kaç senedir
yapıyorsunuz bu işi?
Ben daha önce büfede çalışıyordum Kadıköy’de, sonra bir
fırsat çıktı bu işe başladım. Memnunum çok. Bir sürü turist geliyor tabi ilgi
de çekiyor. Çok beğeniyorlar lokmamızın tadını, kültürümüzü de tanıtmış
oluyoruz bu sayede.
Satışlarınız nasıl?
Turistler dışında da ilgi görüyor musunuz?
Turistler çok ilgi gösteriyor. Ama bizim halkımızda ilgi
gösteriyor. Çok pahalı da değil zaten lokmalarımız. Porsiyonu 2 lira. Hem
doyurucu hem de lezzetli. O yüzden vapurdan inen ya da balık ekmekten sonra
tatlı yemek isteyen herkes tercih ediyor. Günün her saati yoğun oluyor burası.
En çok öğlen, akşamüstü satıyoruz lokmalarımızı. Kışın zor oluyor fakat bahar
aylarında satışlarımız gayet iyi. Birde ramazan ayında çok ilgi görülüyor
özellikle iftardan sonra insanlar lokma yiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder