31 Mayıs 2012 Perşembe

İstanbul'daki Hayvan Barınakları



                                  İstanbul’daki Hayvan Barınakları
İstanbul da sokakta yaşamak zorunda bırakılan sahipsiz hayvanlar sorunu gün geçtikçe artmaktadır. Hayvanları bir hevesle alıp daha sonra onları bakmak istemeyip sokağa bırakan da insanlar, daha sonra bu sokakta yaşayan hayvandan şikâyet eden de insanlar… Sokak hayvanlarının bu kadar çoğalması insanların neden olduğu bir problemdir. Sokakta yaşamak mecburiyetinde bırakılan hayvanların büyük bir çoğunluğunun aslında evde bakılmak üzere alınıp daha sonra bakımı yüzünden sokağa terkedilen masum hayvanlar olduğu bilinmektedir. Bu hayvanların çilesi evden atılmakla bitmeyip sokakta da daha zorlu şartlar altında devam etmektedir.  Hayvanlar sokakta çeşitli işkencelere maruz kalmaktadırlar. Hayvanların da bir canlı olduğunu unutup aslında insanlığını unutan caniler bu sokakta yaşayan hayvanlara karşı oldukça acımasız davranmaktadırlar.  Bu hayvanlara zor şartlar altında sahip çıkan ve onlara bakan hayvan severler oluşturdukları çeşitli kuruluşlarla halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadırlar. Hayvanlarla asıl ilgilenmesi gereken devlet kuruluşları iken sokak hayvanlarını koruma hayvan severlere kalmıştır. Hayvan severler ise yapmış oldukları protestolarla devletin bu konuyla ilgilenmesini sağladılar ve hayvan barınakları oluşmaya başladı. Ancak yetersiz olan bu barınaklara hiçbir şekilde ilgi gösterilmedi. Bu barınakları hayvan severler ayakta tutmaya devam ediyorlar çünkü yeterli maddi destek ve ekipman devlet tarafından sağlatılmıyor. Barınakların en temel ihtiyaçları:  Mama, su, ilaç, aşı, su-yemek kabı, vitamin, tel çit, temizlik malzemeleri, kulübe, teknik ekipman, veteriner ve en önemlisi gönüllüler. Bu temel ihtiyaçlara karşı devleti ve halkın duyarsız olması bu hayvanları ölüme götürüyor. Yeterli ve tam kapasiteli olmamasına karşı İstanbul da 40 a yakın barınak vardır onlardan bazıları şunlardır:
İstanbul Ataşehir Barındırma Merkezi
Hayvan sayısı:1267 köpek-20 kedi
İstanbul Beykoz barınağı
Hayvan  sayısı: 1600 köpek
İstanbul Büyükada hayvan barınağı
Hayvan sayısı: 170 köpek
İstanbul Şile hayvan barınağı
Hayvan sayısı: 100 (kedi-köpek)
İstanbul Tuzla hayvan barınağı
Hayvan sayısı: 300 köpek kapasiteli
İstanbul Yedikule hayvan barınağı
Bahçelievler hayvan barınağı
Hayvan sayısı: 75 köpek
Bakırköy sokak hayvanları rehabilitasyon merkezi
Hayvan sayısı: 570 köpek-30 kedi barınağı
Mimar Sinan barınağı
Hayvan sayısı:150 köpek
Büyükçekmece hayvan bakım, tedavi ve rehabilitasyon merkezi
Hayvan sayısı: 3000 köpek
Güngören hayvan toplama ve kısırlaştırma merkezi
Hasdal rehabilitasyon merkezi
Üsküdar hayvan barınağı
Avcılar hayvan barınağı
Sarıyer hayvan barınağı
İstanbul’da yaşayan sokak hayvanları hakkında yapılan bazı araştırmalara göre;
Dünya Sağlık Örgütünün araştırmasına göre İstanbul’da her 1000 kişiye 8,4 sokak köpeği düşmektedir. (WHO, 1990 Cenevre).
İstanbul nüfusu\bin kişi=köpek sayısı 12,000,000\1,000=12,000x8.4=100,800.
Her 6 ayda bir bütün dişilerin doğurması halinde (sokak köpekleri ortalama 7–8 yavru yapar) 350,000’in üstünde köpek doğar. Artış logaritmiktir. Köpekler 6–8 aylık olduklarında doğurganlığa erişirler. 1 sağlıklı dişi müdahale edilmediği takdirde 6 yılda 67,000 köpeğe ulaşacak kadar üretkendir. (DDF 1998)


Kaynakça:
*http://arsiv.indigodergisi.com/arsiv/mujdecoskun_02.htm      Erişim tarihi: 30 mayıs 2012
Not: Bu fotoğraf 30/05/2012 tarihinde saat 18.00’da Aksaray semtinde Rifat Üçleroğlu tarafından çekilmiştir.

1 yorum:

  1. Çok güzel bir liste hazırlamışsınız biz de bir liste hazırladık faydalı olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim..

    http://www.haber34.com/istanbulun-hayvan-barinaklari-4370.html

    YanıtlaSil