11 Mart 2012 Pazar

ŞARAP KÜLTÜRÜ


-Şarap, Zeus tarafından “tanrılara hayat veren içecek” olarak niteleniyor-

Şarap, mitolojiye, destanlara, dine, edebiyata giren, tarihsel yapılarda önemli ve kültürel açıdan birçok nokta barındıran çok eski bir içkidir. Yunan mitolojisinde Tanrısal kavramlarla da eşleştirilen şarap, masalarımıza geliş süreciyle kendi hikayesini kendi yaratmaktadır. Bağlardan
gelerek işlemlere uğrayan üzümün şaraba dönüşmesi, şişelendirilmesi ve adlandırılması,
masamıza gelirken hangi bardağa konulduğu ve hangi mezelerin yanında içilmesi gerektiği hem kültürel açıdan farklılık taşımaktadır hem de şarabın keyif içeceği ve yaşam tarzı olduğunun bir kanıtıdır çünkü şarap ile beraber, bir resim tamamlanır.

Şarap keyif içeceğidir ve her duyumuzla içeriz şarabı; hissederek, bakarak, tadarak... Örneğin; şarap bardağının, düz ve renksiz olması şarabın rengini görmemiz açısından önemlidir. Bardağın ağzının kalınlığı, şarabın dilimize temas noktasını değiştirir. Şarabın damak üzerinde bıraktığı etkinin zarifliği, şarabın derinliğini ve yapısını oluşturur.

Dünyada ve Türkiye’de modern içki olarak adlandırılan ve tarihi eskilere kadar dayanan
şarap, üzüm suyunun mayalanması ile elde edilir. Üzümün türü, yetiştirildiği bölge, bölgenin toprak yapısı, iklim ve hava şartları kaliteli şarap yapımının ön koşullarını oluşturur. Şarap çeşitleri; kırmızı,beyaz, roze, köpüklü ve tatlı olarak ayrılır. Her birinin fermantasyonu ayrıdır. Üzüm çeşidine göre ayrılan şaraplar, yapılışında ki yöntemlerle de şarabın rengini ve tadını değiştirir. Örneğin; şampanya köpüklü şaraplardan biridir.


 Şarap Türleri

Kırmızı şaraplar, kırmızı üzüm şırasının fermentasyonu ile elde edilen şaraptır. Beyaz şarap, beyaz üzümlerden ya da siyah üzümlerin sadece şırasının fermentasyonu ile elde edilen şaraptır. Roze şaraplar ise, ıslatma süresinin kısa tutulmasıyla, kullanılan kırmızı üzüm renginin şaraba daha az geçtiği türüdür. İçinde az basınçta karbondioksit bulunan şaraplar ise köpüklü şaraptır. Beyaz tatlı şarapların içinde ise mayalanmış şekerler bulunuyor. 


Kaynak
1- < http://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Earap> Mart 7, 2012
2- < http://www.sarapgunlugu.com/CatMain.aspx?CATID=24 > Mart 7, 2012

0 yorum:

Yorum Gönder